November 2014 – zelenjavni vrt brez prekopavanja

Rabim nasvet: lotil sem se vrta brez prekopavanja. Do sedaj 4 leta vrtnarim na cca. 10 kvadratih. Trenutno je gor še gredica radiča, na ostalo površino pa sem nasul cca. 10cm listja, raztrosil cca. pol šajtrge humusa iz kompostnika (zraven še sveže odpadke) in nato še eno dokaj debelo plast listja. Ideja je, da bi to sedaj pustil do pomladi in nato sadil in sproti zastiral naprej. Prosim za mnenje, a grem v pravo smer?

Naredil si gibanico (vrt brez prekopavanja) in greš v pravo smer.

Zelenjavni vrtovi namreč ne potrebujejo prekopavanja.

Gibanica – vrt brez prekopavanja

Za več informacij glede gibanice (vrt brez prekopavanja) si preberi v tej dobri debati na forumu Gartlc- http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about2614.html

Gibanica je super, sploh, če boš spomladi imel kompost, ki ga boš dodajal sadikam pri flancanju, dodajal v jarke za setev in podobno.
Groba zastirka, sploh pa listje je namreč izziv za setev in gosto flancanje, glej spodaj.
Si pa v vsakem primeru zelo dobro zaščitil zemljo čez zimo pred zbijanjem, močo ipd.
Toliko, da bo bolj jasno – ti si razpostrl listje, nato humus in odpadke, potem pa še enkrat listje – v tem vrstnem redu?

Izziv, ki ga boš imel spomladi je torej setev in sajenje rastlin.
Spomladi bo listje dokaj nespremenjeno, razen tisto, ki je v stiku z zemljo se bo malenkost razgradilo.
Setev drobnih semen spomladi ne bo mogoče, razen če narediš jarke v listje in jih napolniš s kompostom… ali pa zastirko v celoti umakneš – jarki so meni ljubši.

setev pastinaka v aprilu


Imej odprte oči za eno leto star gnoj ali pa pol leta star gnoj!

Na travniku sem z uležanim gnojem in listjem ustvarjal čudovite površine – najprej tanka plast listja na travnik ali zemljo, potem uležan gnoj, potem spet listje – med zimo sem parkrat z grabljami potolkel in razgrabil in do spomladi se je vse skupaj spremenilo v kompost, kamor sem lahko sejal in sadil, kar mi je pasalo.

Pol leta star gnoj lahko uporabiš na gredah, kje boš gojil buče in podobno, in sicer tako, da ga sedaj do januarja razprostreš po gredi vsaj 5cm debelo in ne več kot 15cm.

Eno leto star gnoj pred januarjem razprostreš na gredice, kjer bi želel sejati drobna semena in kjer boš bolj na gosto sadil, recimo solato.
Eno leto star gnoj se čez zimo spremeni v kompost in je užitek spomladi sejati in saditi.

Odprte oči imej tudi za nezrel in zrel kompost!

Lepo bodi, če te še kaj zanima samo vprašaj.

Dodaj odgovor