Delavnica: Vrtovi brez prekopavanja in gozdni vrt na domačiji Pr’ Nebavec (10. in 11. oktober 2015)

 .
 .
 .
Permakultura, vrtovi, obdelovalne površine in gozdni vrt
Naslednji vikend se nam na domačiji Pr’ Nebavec ( http://prnebavec.si/ ) obetajo dve praktični delavnici.
Udeležite se lahko obeh ali pa samo ene.
1. Praktična delavnica: Vrtovi brez prekopavanja (sobota)
2. Praktična delavnica: Gozdni vrt (nedelja)Ponovitev obeh bo v novembru.
— —- — — —

Vrtovi brez prekopavanja

v soboto, 10. oktobra 2015 z začetkom ob 10ih (prihod 9:30)


— potek delavnice —

Najprej bomo spoznali osnove permakulture, kako se vrtnarjenje vklaplja v permakulturno načrtovanje in se soočili z dejstvom, da permakultura ni način vrtnarjenja.

Je pa vrtnarjenje eden izmed kjlučnih elementov domačije, zato si bomo ogledali celo posestvo, več tipov zelenjavnih vrtov in njiv, druge ključne elemente domačije ter spoznavali prepletenost obdelovalnih površin s celim posestvom.

Opoldne sledi pavza in topel obrok.

Po kosilu nadaljujemo s prakso: prikazom tehnik vrtnarjenja brez prekopavanja, nega vrta, vzgoje lastnih sadik, osnov življenja v tleh, kompostiranje, izboljšava zemlje in še kaj.

Zaključimo okoli 16-17ih.

— —- — — —

Gozdni vrt

v nedeljo, 11. oktobra 2015 z začetkom ob 10ih (prihod 9:30)


— potek delavnice —

Najprej bomo spoznali osnove permakulture, kako se gozdni vrt vklaplja v permakulturno načrtovanje in se soočili z dejstvom, da gozdni vrt ni vzgoja zelenjave v gozdu.

Gozdni vrt na domačiji se večinoma razprostira na gozdnem robu. Je eden izmed kjlučnih elementov domačije, zato si bomo ogledali celo posestvo in spoznali kako gozdni vrt načrtovati in ga umestiti v prostor, kako začeti na travniku, kako na gozdnem robu ipd.

Opoldne sledi pavza in topel obrok.

Po kosilu nadaljujemo s prikazom nege gozdnega vrta, kako posaditi drevo, kako razmnoževati/vzgajati rastline, kako začeti in nadaljevati z zasaditvijo, kaj je pomembno v prvih letih ter kje, kdaj in zakaj posvečati pozornost in energijo.

Zaključimo okoli 16-17ih.

— —- — — —

 

Udeležba
Najava udeležbe na email: sadnivrt@gmail.com ali na številko 041 905 951. Prosim, da jasno navedete na katero delavnico se prijavljate!
 
Prispevek
Zaželjen prispevek za enodnevno delavnico je 20.
Prihod na dogovorjeno mesto
 
Na domačiji nimamo ustreznih parkirnih prostorov, zato bo zbirališče na dogovorjenem parkirnem prostoru oddaljenem 10 min stran od domačije. Opis poti in navodila dobite ob najavi udeležbe.
— —- — — —
Aljaž Plankl

permakulturno svetovanje, načrtovanje in izobraževanje

Dodaj odgovor