[vodič] ZASTIRANJE IN JESENSKA NEGA VRTA

.

.

ZASTIRANJE IN JESENSKA NEGA VRTA

Jesen je tukaj. Po vročem poletju se je vrnilo hladno in deževno vreme. Voda je vir življenja, AMPAK, če imamo na vrtu gola tla, lahko od dežja pričakujemo le zbita, premočena in mrzla tla, erozijo ter odnašanje rodovitne prsti, nezračnost, odtekanje vode itd.

Zastirati ali prekopavati? To ni več vprašanje!

Pri prekopavanju in drugih podobnih posegih uničimo strukturo tal in jih izpostavimo naravnim dejavnikom. Narava se hitro odzove. Vrtnarju je ta odziv najbolj poznan v obliki plevela. Če v tla ne posegamo in jih namesto tega zaščitimo z zastirko, je plevela bistveno manj, poleg tega se hitreje in lažje odstrani. Ustrezna jesenska nega poskrbi, da so tla spomladi rahla, zračna, hitreje topla ter pripravljena na setev in sajenje, poleti se ne presušijo, jeseni ostanejo dlje časa topla, ni problema z močo itd. Vse to omogoča naravna struktura tal v kombinaciji z zastirko!

Bogastvo pod našimi nogami?

Marsikateri vrtnar pozna zgodbo o zbitih, razpokanih tleh. Poleg globokega prekopavanja delo z golo zemljo zahteva redno okopavanje ter rahljanje. Kot bi jemali aspirini, medtem, ko se s kladivom tolčemo po glavi. Kaj so vzroki za zbita tla? Odpravimo vzroke, namesto, da se vrtimo v začaranem krogu posledic.

Gola tla dež zbije, veter jih izsuši ter odnaša, sonce pa jih zapeče. Redno okopavanje/rahlajanje je nujno.

IMG_5677

Vrtovi brez prekopavanja na domačiji Pr’ Nebavec. Uporaba pokrival, grobe ter fine zastirke. Namen so stalno pokrita, zaščitena tla.

IMG_9822

Na sliki zgoraj ne vidimo gole zemlje, ampak kompostno zastirko na površinoi tal. Komposta ne vkopavamo v tla, celoten vrt je negovan brez prekopavanja. S posnemanjem naravnih vzorcev nas vrt poleg obilnih in zdravih pridelkov obdari s kvalitetno, rahlo, rodno, zračno in živo zemljo.

 

IMG_0267

Kaj je zastirka?

Vsaka organska snov, ki jo položimo na površino tal in je ne vkopljemo v tla. Kuhinjski odpadki, svežo travinje, seno, tratni odkos, slama, sekanci, listje, gnoj itd. – vse to je primerno za zastriko. Dostikrat dobim vprašanje: »Katera zastirka je najboljša?« Primernejše vprašanje je: »V kakšnem stanju je zastirka?« Poudaril bi, da je zelo pomembno v kakšnem stanju je organska snov, ki jo bomo uporabili za zastirko.

FINA ali GROBA zastirka?!

Fina zastirka = razpadla organska snov. Groba zastirka = nerazpadla organska snov.

Nerazpadlo listje (groba zastirka) marsikdaj ni ugodno za zastiranje. Listavka (strohnelo listje z vonjem po humusu) pa je odlična zastirka za skoraj vsako situacijo.

Ali nam lahko zastirka povzroča težave?!

Groba zastirka (nerazpadla, neskompostirana organska snov) nudi veliko hrane in optimalno zavetje polžem ter drugim škodljivcem. Tudi pri setvi in sajenju se pojavijo številni izzivi. Kljub temu je uporabna in najde svoje mesto na vrtu. Najbolj priročno jo je uporabiti na potkah in na tistih gredah, kjer rastline sejemo/sadimo več kot pol metra narazen – buče, bučke, paradižnik, krompir ipd.

Fina zastirka = razpadla organska snov = kompost. Zastiram že 10 let in sem preizkusil vse. V zadnjih letih me je kompostna zastirka povsem prepričala. Ni je potrebno umikati, grede so vedno pripravljene na setev in sajenje, je fina po strukturi, zaradi črno rjave barve se spomladi in jeseni hitreje zagreje, poleti zadržuje vlago prvotne zemlje, v deževnih obdobjih pa onemogoča zbitost in premočenost tal. Ne nudi zavetje polžem in jih bistveno manj prilvači, saj se povrhnjica hitro presuši in ne vsebuje nerazpadle organske snovi. Kompost ohranja zračnost tal in dobro prepušča vodo, saj se ne zaskorji! Fizično varuje tla pred vremenskimi dejavniki in najpomembnejše od vsega, vzpodbuja življenje v tleh, kar pomeni rodno, živo, bogato zemljo! Jaz ne potrebujem dodatnih razlogov. :) Kompost je preprosto najboljša zastirka. 90% vrtnih površin je na naši domačiji zastrtih s kompostom.

Kako zastirati s kompostom?

Tukaj naletimo na detajle. Vrsta komposta, debelina zastiranja, čas itd. Marsikaj je odvisno od vrste zelenjave, ki jo bomo gojili, velikosti površine, kaj imamo na razpolago, kakšno je stanje tal ipd.

Nekaj osnovnih smernic:

  • uporabimo lahko zrel kompost, nezrel kompost, dobro staran gnoj ipd.
  • za večino zelenjave zastremo 3-5cm debelo.
  • za večino solatnic ter za setev drobnih semen uporabimo čim bolj fin kompost / skompostiran gnoj
  • za plodovke in rastline, ki jih sadimo bolj narazen lahko uporabimo nezrel kompost ali uležan gnoj

Kdaj zastirati?

Zimske razmere močno poškodujejo gola tla, zato je jesensko zastiranje optimalno! Tla je potrebno zaščititi, v nasprotnem primeru degradirajo. S kompostno zastirko v jesenskem času opravimo odlično naložbo, ki traja eno sezono. Tla pred zimo zaščitimo s 3-5cm komposta. Tako smo vrtna tla zaščitili in hkrati pripravili na novo sezono. To pomeni, da ni potrebno dodatno zastirati do naslednje jeseni. Vse pomembne naloge za zdravje tal opravlja kompostna zastirka, kar prihrani ogromno nepotrebnih posegov. Tla so spomladi hitreje na voljo za setev in sajenje, niso premočena in zbita, ampak ravno prav vlažna ter zračna. Vrtnarji v prvi vrsti “gojimo” tla in šele nato rastline. Če ustrezno negujemo tla, opravimo najpomembnejši del vrtnarjenja.

IMG_5839

Na temu mestu je vrt že več let. Na jesen zastremo z 2 cm plastjo komposta + listje.

  IMG_6100

Kompost oz. FINA zastirka se sliši fino, ampak jaz nimam dovolj komposta!

Alternativa je nezrel kompost ter staran gnoj (vsaj leto star, najboljše leto in pol). Trik je v temu, da jih na vrt razprostremo pred zimo! Oba s pomočjo zmrzovanja in odtajanja hitro spreminjata strukturo in se do spomladi spremenita v kompost.

VBP

Jesen 2016 – vrt zastrt  z leto in pol staranim kravjim gnojem.

IMG_9526

Pomlad 2017 – staran gnoj se je spremenil v kompost in je na voljo za setev in sajenje.

IMG_9949

Junij 2017 – plodovke, kapusnice, lukovke in solatnice.

IMG_9951

Ali je to vse?

Saj veste, vrtnar se do konca življenja uči. Opisal sem vam nekaj vrtnih tehnik, ki vam pridejo prav ali pa tudi ne. Kljub vsemu, naravni vzorec pokritosti tal je univerzalen! Če ga spoštujemo in se golim tlem na vrtu izognemo, bo vrtnarjnje lahkotnejše in učinkovitejše.

Kako to izgleda v praksi? Vabljeni na domačijo Pr’ Nebavec. V nekaj urah za vas strnemo 10 letne izkušnje na področju vrtnarjenja, zastiranja, kompostiranja ter vzgoje sadik. Naslednji aktualen dogodek je 7. oktobra 2017. Tukaj je povezava do vabila – [praktična delavnica] ZASTIRANJE in PRIPRAVA VRTA NA NOVO SEZONO. Če želite biti na tekočem glede terminov, všečkajte FB – Domačija Pr’ Nebavec ali pa nam pišite na info@prnebavec.si .

Aktualna je Facebook skupina  VRT BREZ PREKOPAVANJA | SKUPINA  in največji slovenski rastlinski forum Gartlc z razdelkom Vrtnarimo z naravo.

Če imate kakršnakoli vprašanja, me kontaktirajte in vam bom z veseljem odgovoril. Vesel bom predlogov, idej in konstruktivnih kritik. Želim vam dober zaključek oziroma začetek vrtne sezone. Pa veliko komposta!

Aljaž Plankl
permakulturno svetovanje, načrtovanje in izobraževanje

YouTube Kanal


Domačija Pr’ Nebavec
društvo za trajnostno bivanje
info@prnebavec.si | www.prnebavec.si | Facebook: Domačija Pr’ Nebavec

prnebavec.si

Dodaj odgovor